اگر جزو آن دسته از افراد هستید که فکر میکنند بدون فر نمیتوان کیک و شیرینیهای خوشمزه درست کرد، خواندن این مطلب را به شما توصیه میکنیم. در این مطلب به شما خواهیم گفت که چطور با امکانات محدود هم میتوانید کیک اسفنجی بدون فر تهیه کنید. همانطور که میدانید، کیک اسفنجی، پایه اکثر کیکهای تولد است و با نکاتی که در اینجا برای طرز تهیه کیک خانگی با فر و بدون فر بیان میکنیم، مطمئن باشید که کیک اسفنجی شما با نمونههای پخته شده در فر و حتی کیکهای بازاری، برابری خواهد کرد.
کیک اسفنجی بدون فر
دقت کنید که برای پخت یک کیک اسفنجی با بافت نرم و عالی، هم زدن به میزان کافی و استفاده از آرد و بیکینگ پودر مرغوب، بسیار مهم است.
مواد لازم برای تهیه کیک اسفنجی بدون فر | |
آرد سفید | 2 پیمانه |
تخم مرغ | 4 عدد |
شکر سفید | یک پیمانه |
شیر پر چرب | یک پیمانه |
بیکینگ پودر | دو قاشق چایخوری |
وانیل | یک چهارم قاشق چایخوری |
روغن | دو سوم پیمانه |
نمک | یک هشتم قاشق چایخوری |
مراحل تهیه مایه کیک اسفنجی
برای تهیه این کیک ابتدا باید مواد آن را تهیه کنید. برای درست کردن مواد کیک اسفنجی کافیست مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا سفیده و زرده تخم مرغها را به طور کامل از هم جدا کنید.
- سفیدهها را داخل ظرفی مناسب بریزید و با همزن آنقدر بزنید تا حجیم شود و پف کند.
- در این مرحله، با برگرداندن ظرف، سفیدهها نباید بریزند.
- زردههای تخم مرغ را در ظرفی جداگانه بریزید و وانیل و شکر را به آن اضافه کنید. این مواد را با همزن تا جایی بزنید که شکر کاملا حل شود.
- پس از آن، شیر، روغن و نمک را هم به زردهها اضافه کنید و هم بزنید.
- آرد را دو تا سه بار الک کنید تا کاملا هوادهی شود.
- در دو مرحله، آرد را به ترکیب زردههای تخم مرغ اضافه کنید و این بار با همزن دستی، مواد را کاملا مخلوط کنید.
- پس از آن بیکینگ پودر را اضافه کنید و در ادامه، سفیدههای تخم مرغ را در 3 مرحله داخل مایه کیک بریزید و همزمان به هم زدن ادامه دهید.
- دقت کنید که از زمان اضافه کردن آرد، باید همزن برقی را کنار بگذارید. زیرا هم زدن زیاد در این مراحل، پف کیک شما را از بین خواهد برد.
- حالا یک قابلمه نسبتا بزرگ انتخاب کنید. درب آن را دمکنی بگذارید و روی حرارت قرار دهید تا فضای داخل آن کاملا گرم شود.
- قالب مناسبی را انتخاب کنید و کف آن یک کاغذ روغنی نسوز قرار دهید. مایه را داخل قالب بریزید.
- توجه کنید که اندازه قابلمه باید بزرگتر از قالب کیک مورد نظر شما باشد.
- بعد از گرم شدن قابلمه، ابتدا یک پایه فلزی کف آن قرار دهید و سپس قالب کیک را روی پایه بگذارید.
- برای پخت کیک اسفنجی به این روش، بین 60 تا 90 دقیقه زمان لازم است.
نکته: تا پایان زمان آماده شدن کیک، درب قابلمه را برندارید، چون حجم و پف کیک اسفنجی، با این کار از بین میرود. پیشنهاد میکنیم حداقل یک ساعت صبر کنید و برای اطمینان از پخت کامل کیک، تست چنگال را انجام دهید. اگر چیزی به چنگال نچسبیده باشد، یعنی کیک خوشمزه اسفنجی شما آماده است.
به خاطر استفاده از کاغذ نسوز، در حالت گرم هم میتوانید کیک را از قالب جدا کنید. اگر قصد دارید روی کیک را با خامه تزیین کنید، باید حدود یک ساعت منتظر بمانید تا کیک، خنک شود.
کیک اسفنجی بدون فر و بدون شیر
اگر در منزل شیر ندارید و ترجیح میدهید کیک شما چربی کمتری داشته باشد، این نوع کیک اسفنجی بدون فر، انتخاب خوبی برای شماست.
مواد لازم برای کیک اسفنجی بدون شیر و روغن | |
آرد سفید | یک پیمانه |
تخم مرغ | 6 عدد |
پودر شکر | یک پیمانه |
آب جوش | نصف پیمانه |
وانیل | نصف قاشق چایخوری |
بیکینگ پودر | یک قاشق چایخوری |
روغن مایع | به مقدار لازم برای چرب کردن کف قابلمه |
طرز تهیه کیک بدون شیر و روغن
برای تهیه این کیک باید طبق دستور زیر عمل کنید:
- سفیده و زردههای تخم مرغها را از هم جدا کنید. سفیدهها را آنقدر با همزن بزنید که با کج کردن ظرف، از آن نریزند و رد پرههای همزن روی سفیدهها باقی بماند.
- سفیدههای زده شده را داخل یخچال بگذارید.
- در این مرحله، اجاق گاز را روشن کنید و قابلمهای مناسب را روی شعله پخشکن و حرارت بگذارید تا در این مدت، داغ شود.
- زرده تخم مرغ، وانیل و شکر را با هم مخلوط کنید و آنقدر بزنید تا کرم رنگ و کشدار شود.
- آرد و بیکینگ پودر را با هم مخلوط و 3 بار الک کنید. مخلوط آرد را آرام آرام به ترکیب زردهها اضافه کنید.
- در نهایت، سفیدهها را از یخچال خارج کنید و به آرامی و طی چند مرحله به مایه کیک اضافه کنید.
- کف قابلمه داغ شده را با کمی روغن مایع چرب کنید. برای پف کردن بهتر کیک، دیوارههای قابلمه را چرب نکنید. مایه کیک را داخل آن بریزید.
- بعد از اینکه تمام مایه کیک را به طور یکنواخت داخل قابلمه ریختید، قابلمه را چند بار روی میز بکوبید تا حبابهای هوای داخل مایه کیک کاملا خارج شود.
- در قابلمه را همراه با دم کنی بگذارید.
- توجه کنید که وجود دمکنی پارچهای، مانع از ریختن بخار آب روی کیک و خمیر شدن آن میشود.
- اجازه دهید حداقل 20 دقیقه بگذرد و بعد از آن میتوانید درب قابلمه را برداشته و کیک را امتحان کنید.
تزیین کیک اسفنجی برای تولد و مهمانی
برای تزیین کردن کیک اسفنجی، گزینههای زیادی وجود دارد. شما میتوانید تمام سطح آن را با خامه قنادی فرم گرفته، خامهکشی کنید و با چند میوه رنگارنگ فصل، یک کیک تولد اسفنجی زیبا داشته باشید.
روکش گاناش هم گزینه دیگری است که طرفداران طعمهای شکلاتی میتوانند امتحان کنند. به علاوه، استفاده از پودر قند یا انواع مرباها و کمپوتها هم، رنگ و لعاب کیک ساده اسفنجی شما را حسابی عوض خواهد کرد. البته اگر طعمهای ساده را میپسندید، همان کیک ساده اسفنجی هم در کنار یک فنجان چای گرم، یک عصر بهاری فوقالعاده را برای شما رقم خواهد زد که پیشنهاد میکنیم حتما آن را امتحان کنید.
به یاد داشته باشید که اصول تهیه کیکهای اسفنجی، اصولی مشخص و واحد است، برای مثال، حتما باید سفیده و زرده تخم مرغ از هم جدا شوند، تا بافت کیک سبک و نرم باشد؛ اما موقع استفاده از هر دستورالعمل خاص، به مقدار مواد لازم در آن دستور دقت کنید. در اغلب اوقات زیاد و کم کردن مقدار مواد، روی کیفیت کیک شما را پایین میآورد.
سوال و جواب
از چه آردی برای پخت کیک استفاده کنیم؟ آرد برنج، گندم یا ذرت؟
با سلام، بهترین آرد برای پخت کیک آرد سفید است.
آرد سفید رو از کجا میتونیم بخریم؟
معمولا از مغازههای قنادی، لوازم تزئینی قنادی، نان فانتزی میتوانید آرد سفید را خریداری کنید.
چطور بعد از پختن کیک رو بدون خورد شدن از قابلمه دربیارم؟ هربار که کیک میپزم درست و قالبی درنمیاد.
با سلام، برای درست خارج کردن کیک از قالب باید از قالب نچسب (تفلون) استفاده کنید. قبل از ریختن مواد داخل قالب، آن را چرب کنید و بعد از پخت نیز با یک چاقو یا با دست دور کیک را از بدنه جدا کنید.
من هر وقت کیک میپزم درست پف نمیکنه
با سلام، احتمالا کیفیت بکینگ پودری که استفاده میکنید، پایین است یا مقدار آن کافی نیست.